Puberta u koček

Kdy u koček nastává puberta?

Puberta je životní etapa, kdy kočka dosahuje pohlavní dospělosti. Začíná, jakmile tělo vaší kočky začne produkovat pohlavní hormony. U koček jsou rozhodující progesteron a estrogen, u kocourů je to testosteron. Tento proces zpravidla začíná během třetího až pátého měsíce života. 

Pokud máte samičku, můžete u ní pozorovat říji přibližně mezi šestým a dvanáctým měsícem věku. Naproti tomu samci obvykle pohlavně dospívají mezi pátým a sedmým měsícem života. Přesná doba však u samic i samců závisí na plemeni a dalších faktorech. 

Obecně však lze předpokládat, že vaše kočka stráví v pubertě přibližně šest měsíců. 

Jaké příznaky se u koček během puberty projevují?

Určitě se vám při vzpomínce na vlastní pubertu vybaví podobné vzpomínky. Pro tuto fázi života jsou typické výkyvy nálad a podrážděnost. Přestože je puberta u koček obvykle mírnější než u lidí, i kočky domácí vykazují podobné změny chování během období, kterému se ne nadarmo říká také fáze vzdoru: 

  1. Výkyvy nálad

Pokud jste si s kočkou právě spokojeně hráli, může se její nálada z minuty na minutu změnit. Najednou vaše kočka zasyčí a tlapkou vám vyrazí hračku z ruky. Takovéto výkyvy nálad lze během dospívání u koček pozorovat často. 

  1. Kočky v pubertě hodně značkují

Když kočka dospěje, chce být zajímavá pro potenciální sexuální partnery a chránit své teritorium před soupeři. Proto je běžné, že kočky, zejména kocouři, v období puberty často značkují své okolí močí. Moč obsahuje důležité pachy (feromony), které jsou pro kočky atraktivní a pro rivaly odstrašující. 

  1. Kočky přicházejí do říje

Pohlavní hormony v těle znamenají, že se vaše beruška nyní může pářit. Aby vaše kočka zapůsobila na kocoury, bude se válet po podlaze a mňoukat a využije každé příležitosti k mazlení. Kočky v říji se proto mohou stát velmi láskyplnými. 

  1. Sebedůvěra je vyšší

Když se z koťat stanou kočky, roste i jejich sebevědomí. Poznáte to, když váš kocour vyleze na vysoký strom nebo se odváží skákat do výšky, na což si jako kotě netroufl.

Na co dávat pozor v období kočičí puberty

Kočky jsou od přírody velmi citlivá zvířata. V období puberty je však třeba mít pro ně ještě větší pochopení. Proto vždy zachovejte klid a projevte trpělivost, když se vaše kočka opět chová nevyzpytatelně nebo když močí označkuje nový koberec. 

Na druhou stranu to neznamená, že byste své kočce neměli stanovovat žádné hranice. I kočky v pubertě potřebují výchovu: odměňujte svou kočku, když udělá něco správně. Na druhou stranu byste měli na nežádoucí chování – třeba když vaše kočka bez dovolení vyskočí na kuchyňskou linku – okamžitě reagovat rázným, ale jemným „ne“. Nikdy však kočku nekárejte. 

Měly by se kočky během puberty kastrovat?

V některých zemích je kastrace volně se pohybujících koček dokonce povinná. Cílem je omezit nekontrolované rozmnožování, a tím i výskyt toulavých koček. 

Kastrace koček je tedy opodstatněná i z hlediska ochrany zvířat, protože o život ve volné přírodě bojuje méně koček. Kdy je však na kastraci správný čas? 

Kastrace kocourů

Kocoury má smysl kastrovat přibližně od šesti měsíců věku. Snížíte tak riziko, že se kocour při pobytu venku zraní v nebezpečných rvačkách o teritorium. Zároveň bude méně značkovat předměty a povrchy močí, takže váš domov zůstane bez nepříjemných pachů. 

Mimochodem, pokud kocoury vykastrujete dříve, než se jim uzavřou růstové ploténky dlouhých kostí, mají tendenci dorůst do mohutnější velikosti. 

Kastrace koček

Volně žijící kočky by naopak měly být kastrovány dříve, pokud možno před dosažením věku pěti měsíců. 

Vyhnete se tak bezesným nocím v době říje a riziku, že se u vaší kočky objeví pyometra nebo rakovina dělohy. Ještě důležitější je, že spolehlivě vyloučíte nechtěné potomstvo. 

Pokud si nejste jisti, zda a kdy byste měli kočku nechat vykastrovat, můžete se vždy poradit s veterinářem.

2 Comments

  1. Pepik

    Je pravda že kočka zdivočí pokud není kastrovaná?

    • Sisi

      Ano, nekastrovaná kočka může mít sklon k agresivnímu chování, útěkům z domova, označování teritoria močí a nekontrolovanému rozmnožování. Kastrace může pomoci snížit tyto chování a zlepšit celkové zdraví a pohodu kočky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *